Support

Home Forums Event Espresso Premium EE massively slows admin front-end and website

EE massively slows admin front-end and website

Posted: January 13, 2021 at 9:57 am


krays

January 13, 2021 at 9:57 am

Server requests for any admin page take 10x as long as when EE is deactivated. In particular, admin-ajax needs 3x as long to load. Altogether, every admin page takes about 15-20s (!) to finish loading and to provide all js-enabled UI parts. The website itself loads just as slowly. This is on a new local dev install with wp5.5 (5.6 was worse), Apache on Windows, php 7.4, 512MB max memory limit. There is only one event set up with no registrations. I have tried disabling all other plugins; the site stays slow until I switch off EE. Console shows no js errors. However, I did not observe this effect with the “decaf” version, which I had tested before I purchased a licence. So I’m a bit stunned here. Please help ๐Ÿ™‚


Tony

  • Support Staff

January 15, 2021 at 9:01 am

Hi there,

Very strange, I’m not able to reproduce this at all and have multiple sites on various set up (locally and on various hosting types).

Try the Query Monitor plugin on the site:

https://en-gb.wordpress.org/plugins/query-monitor/

Load the page and then check the admin bar, anything stand out there?


krays

January 16, 2021 at 2:46 pm

Hi Tony, thank you for your reply. Debug bar never showed anything meaningful and neither the logs. So this is a server problem. I have found that xdebug is responsible for slowing down the entire site when Event Espresso is activated. I disabled xdebug autostart and now everything runs smoothly and fast. But I need xdebug. Would be very grateful for tips on making EE and xdebug work together ๐Ÿ™‚


Tony

  • Support Staff

January 18, 2021 at 11:19 am

Hmm, strange.

What development environment are you using?

Personally, I use Laragon on Windows on haven’t noticed any issues with xDebug. I’ve also used Xampp and iirc I did run into some slow down with it after a while, I couldnt’ find out why but sites would start out working fine then a couple of weeks later start to slow down with almost no changes to them at all.

You must be logged in to reply to this support post. Sign In or Register for an Account

Support forum for Event Espresso 3 and Event Espresso 4.
Documentation for EE3 and EE4
Documentation for Event Espresso 3 Documentation for Event Espresso 4

Status: publish

Updated by  Tony 1 week ago ago

Topic Tags

Notifications

This topic is: not resolved
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!